Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η κρίση ρίχνει τα ενοίκια


Κάτι παραπάνω από αισθητή είναι πλέον η πτώση στις τιμές των ενοικίων.
Η οικονομική κρίση πρωτίστως αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, καθιστούν την περίοδο ευνοϊκή για όποιον θέλει να νοικιάσει ή να μετακομίσει, αφού σίγουρα θα βρει σπίτι με χαμηλότερο ενοίκιο ή πολύ καλύτερο με τα ίδια χρήματα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενοικιαστή, ο οποίος πλήρωνε για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών σε νεόδμητη πολυκατοικία στη Γλυφάδα 900 ευρώ και μετακόμισε σε διαμέρισμα αντίστοιχων προδιαγραφών με ενοίκιο 650 ευρώ.
Αντίστοιχα, περίπτωση μεζονέτας 140 τετραγωνικών στη Βούλα που ενοικιαζόταν προς 2.100 ευρώ το μήνα, τώρα νοικιάζεται προς 1.200 ευρώ. Οι μειώσεις στα ενοίκια στην Αθήνα φτάνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον στο 20%, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι έχουν υπερβεί το 30%.
Την πτωτική τάση στις τιμές των ενοικίων επιβεβαιώνει μιλώντας στο newsbomb.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κ. Στράτος Παραδιάς. Ο κ. Παραδιάς χαρακτηρίζει υπερβολές όσα γράφονται για μειώσεις που φτάνουν το 35%, υποστηρίζει ωστόσο ότι οι τιμές των ενοικίων πέφτουν και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για την κατάσταση ευθύνονται τα φορολογικά μέτρα και η συνεχής επέκταση των εμπορικών κέντρων, τα οποία αφαιρούν τζίρο από τα μικρότερα καταστήματα. «Αυτή που πλήττεται περισσότερο είναι η επαγγελματική στέγη και ιδιαίτερα τα γραφεία» λέει στο newsbomb.gr ο κ. Παραδιάς.
Αναφορικά με την αλλαγή στις τιμές των ενοικίων, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ παίρνει αποστάσεις από τα νούμερα, ωστόσο δηλώνει: «Αυτό που λέμε εμείς στους ιδιοκτήτες είναι να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους για να μη χαθεί ούτε ένας ενοικιαστής».
Υποστηρίζει επίσης ότι κατά κανόνα οι ιδιοκτήτες τα βρίσκουν με τους ενοικιαστές, καθώς τους δένει σχέση ανάγκης. Αυτοί που χαλάνε την «πιάτσα» είναι, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μένουν στην Αθήνα, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τόσο έντονα την κρίση και είναι πιο ανυποχώρητοι και αδιάλλακτοι στη διαπραγμάτευση των τιμών.
«Εμείς οφείλουμε όταν κάποιος μας ζητάει μείωση, καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, να δείχνουμε κατανόηση, ώστε να διασφαλίσουμε το εισόδημά μας» καταλήγει. Ο κλάδος που ανθίσταται σθεναρά είναι αυτός των πωλήσεων ακινήτων. Παρά την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο, την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης και τα χιλιάδες απούλητα σπίτια, οι κατασκευαστές δεν ρίχνουν τις τιμές.
Ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα αγοράς, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, μπορούν να πετύχουν καλύτερη τιμή μόνο κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: