Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Όταν η εκπαίδευση συμβαδίζει με την τέχνη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

«Όταν η εκπαίδευση συμβαδίζει με την τέχνη...», η καλύτερα όταν το σύγχρονο σχολείο αγγίζει το «ωραίο» στη φύση και στη ζωή. Έτσι, μια διαφορετική διάσταση στην έννοια της εκπαίδευσης, με ό,τι ευαισθησίες αυτό κρύβει για εκπαιδευτικούς και μαθητές, έδωσε για άλλη μια χρονιά φέτος η υλοποίηση του Πολιτιστικού προγράμματος «Αισθητική Παρέμβαση στους χώρους του Σχολείου», στην περιοχή της Ελασσόνας. Μέσω του προγράμματος που υλοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια από την καθηγήτρια Καλλιτεχνικών και εικαστικό κ. Λιάνα Κρανιώτου, αλλάζει ριζικά η εικόνα που όλοι μας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στους σχολικούς χώρους.

Οι συνήθως μουντοί, «σκυθρωποί» και μουντζουρωμένοι (... πολλές φορές) σχολικοί διάδρομοι, αλλά και τοίχοι των σχολικών αιθουσών μετατρέπονται σε καλαίσθητους, φωτεινούς χώρους, γεμάτους χρώματα και ζωή!

Σκοπός και στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους μαθητές, να οργανώσουν δημιουργικά και να εξωτερικεύσουν με πληρότητα τις προσωπικές τους εμπειρίες, τις όποιες ιδέες, τα συναισθήματα σε ποικίλες εκφραστικές μορφές, καθώς και να αναπτύξουν προοδευτικά την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, όπως και σε κάθε εκδήλωση του «ωραίου» στη φύση και στη ζωή.

Ειδικότερα επιδιώκονται: η ενίσχυση της ευαισθησίας του παιδιού, η καλλιέργεια των αισθήσεων και των αντιληπτικών ικανοτήτων για παραγωγή δημιουργικού έργου, η ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων του παιδιού, η εξοικείωση με την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων.

Σειρά φέτος, την εκπαιδευτική χρονιά 2010-2011, είχε το 1ο Λύκειο Ελασσόνας, όπου το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την κ. Λιάνα Κρανιώτου, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή διευθυντή του σχολείου κ. Στάθη Ψωμιάδη, και βέβαια με την αμέριστη υποστήριξη του διευθυντή του Σχολείου κ. Δημήτρη Πάτση.

Του Γιάννη Μουκίδη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011 στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: